Mėsa, angliavandeniai ir vėžys

2014-12-05

Yra mokslinių duomenų, kad raudonos riebios mėsos vartojimas turi įtakos vėžiui išsivystyti. Kartu šios mėsos vartojimas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis, nutukimu, cukriniu diabetu, todėl tiek ligoniams, tiek sveikiems žmonėms ši mėsa neturi būti mitybos pagrindas. Ją reikėtų dažniau pakeisti balta neriebia mėsa, žuvimi.

Bet nereikėtų ir griežtai drausti ją valgyti ligoniui. Raudonos mėsos vartojimas ir vėžio sąsajos nėra vienadienis procesas.

Jei šios mėsos atsisakys vėžiu susirgęs ligonis, mažai tikimybės, kad tai padėtų labai pagerinti žmogaus būklę, gydymo eigą. Nereikia pamiršti, kad raudona mėsa – geriausias geležies šaltinis, todėl onkologinių ligonių racione jos turi būti, tiktai neriebios.

O kalbant apie angliavandenius ir jų ryšį su vėžiu, patikimų mokslinių tyrimų, įrodančių, jog cukrus ir jo turintys produktai didina vėžio riziką, kol kas nėra. Atsisakius angliavandenių didėja rizika gauti nepakankamai vitaminų ir mineralų, o tai irgi gali pabloginti kovą su vėžiu. Taip pat gali pablogėti apetitas, atsirasti vidurių užkietėjimas, skysčių trūkumas, kraujyje gali sumažėti gliukozės, žmogus gali jausti didelį nuovargį ir panašiai.